Medicijnen op maat


Door: Dick Kalkman

Sommige patiënten hebben aangepaste medicijnen nodig. De “standaard” medicijnen van de farmaceutische industrie voldoen immers niet altijd. Dat komt bijvoorbeeld door negatieve bijwerkingen. Het ene medicijn is immers het andere niet. In naam gelijk, maar de samenstelling kan sterk verschillen. Ook worden niet alle medicijnen door de farmaceutische industrie geproduceerd. Kleine hoeveelheden zijn niet altijd commercieel interessant. Marktwerking in de zorg, u weet wel. Jammer voor die patiënten.

Daarnaast zijn patiënten met bijvoorbeeld zeldzamere ziekten soms afhankelijk van specifieke medicijnen, soms juist door die bijwerkingen. Medicijnen moeten dan vaak maandenlang “ingeregeld” worden. Vreselijk als dan een fabrikant samenstellingen wijzigt of er gewoon mee ophoud. Ook houden niet alle verzekeraars en apothekers hier rekening mee.

Gelukkig zijn er nog apothekers die nog medicijnen op maat maken. De zogeheten magistrale bereiding. Deze staat nu onder druk. Reporter Radio heeft daar een rapportage over gemaakt en die afgelopen zondag uitgezonden. Lees en luister hier.